Scratch 3.0

3_1.jpgHa a Készíts te is játékprogramot! című könyvet olvasod, láthatod, hogy a képek nem egészen olyanok, mint a Scratch felületén. Ennek az az oka, hogy könyv megjelenése óta a Scratch fejlesztői előálltak egy új verzióval, a 3.0-val (a könyv a 2-es verzióhoz készült). De aggodalomra semmi ok, ettől még a könyvet is remekül tudod használni és a programozás alapjait is el tudod sajátítani könnyedén!

3_2.jpg

Mi változott?

Bár első ránézésre nagyon más a felület, amit magad előtt látsz, ha jobban megnézed, láthatod, hogy olyan nagyon nem is különbözik, csak egy kicsit máshová kerültek a dolgok. Egészen pontosan a Játéktér a szereplők és a háttér beállításaival átkerült a jobb oldalra, míg a blokk, jelmezek és hangok felsorolása a bal szélre. A szerkesztőablak középre került, hogy ezzel is jobban lehessen koncentrálni a munkára.

A blokkok alakja is megváltozott egy kicsit és valamivel nagyobbak is lettek, hogy azok, akik érintőképernyőn programoznak, könnyebben dolgozhassanak.

valassz_egy_szereplot.pngA Válassz egy szereplőt gomb is megújult az ablak jobb alsó sarkában. Ha ráviszed az egeret, ugyanazok közül a lehetőségek közül választhatsz, mint korábban - plusz most már van egy Meglepetés menüpont is, ami találomra ad neked új szereplőt.

hatter_valasztas.pngHasonlóképpen a Háttér választás gomb is új, de funkciók, amiket kínál itt is a régiek, a Meglepetéssel kiegészülve.

 

A különböző blokkokat most egyetlen hosszú listában találod, szóval ha a Mozgás kategóriában kezdesz lefelé görgetni, akkor is végignézheted az összes kategória összes blokkját. Persze hogy ne kelljen olyan sokat görgetni, a megfelelő színes pöttyre kattintva egyből ahhoz a kategóriához ugorhatsz.

Ami talán feltűnik, hogy hiányozik a teljes Toll kategória és a hangszerek a Hang kategória alól. Ezek sem vesztek el, mindössze átkerültek a bővítményekbe.

bovitmenyek.jpgA felhasználói felület bal alsó sarkában találod a Bővítmény hozzáadása gombot, erre kattintva választhatsz, hogy milyen bővítményeket szeretnél felvenni az alap Scratch blokkok mellé. Itt találod a hangszereket (Music) és a toll (Pen) blokkjait is.

bovitmeny.jpg

Ha voltak régebbi munkáid, azokat ugyanúgy használhatod a 3.0-s verzióban is, és ugyanúgy megoszthatod őket, ahogy korábban, és persze mások munkáit is megnézheted és remixelheted, éppúgy, mint eddig.