Játékprogramok Scratch nyelven

macska.pngSzereted a számítógépes játékokat? Szereted a kirakós játékokat? Szeretsz alkotni, rajzolni és kreatív dolgokat csinálni?

Gondoltál-e már arra, hogy egy meglévő játékot jobban meg tudnál tervezni, vagy az ismertek alapján jobb, másfajta játékot tudnál készíteni? Ha igen, akkor a  éppen neked való! Itt rajzolhatsz, alkothatsz és saját játékprogramot készíthetsz. A Scratch éppen olyan programnyelv, amivel mindezt megteheted.

De mi az a programnyelv?

A környezetünkben nagyon sok helyen találkozhatsz programokkal. Nemcsak a számítógépekben, hanem az okostelefonokban, a TV-kben, az autókban, sőt még a mosógépekben is. A programok mondják meg ezeknek az eszközöknek, hogyan működjenek. Persze előbb még a programozóknak el kell készíteni a megfelelő a programokat. A programok készítéséhez programnyelveket használnak. A különböző feladatokra más-más programnyelv alkalmas.. Nagyon sokféle programnyelvet ismerünk, vannak közöttük egyszerűbbek és bonyolultabbak, könnyebben vagy nehezebben használhatók. A programnyelvek utasításokból állnak. Ezeket az utasításokat kell a programozóknak egymás után helyezni a programok elkészítéséhez. A legtöbb programnyelvnél, mint például a Python vagy a JavaScript, ezeket mind be kell gépelni. A Scratch programnyelvnek az a nagy előnye, hogy a fárasztó és nagy figyelmet igénylő gépelés elmarad, itt színes blokkokból lehet kirakni a programot, akárcsak egy kirakós játékot.

Mit lehet a Scratch-ben csinálni?

A Scratch leginkább játékprogramok készítésére alkalmas. A Scratch programnyelvet úgy fejlesztették ki, hogy könnyen megtanulható legyen, és a segítségével egyszerűen lehessen látványos és érdekes játékprogramokat készíteni. A Scratch rendszere hasonlít egy színházhoz. A benne szereplő elnevezések mind valamilyen színházi kifejezésből származnak. (Pontosabban ez az eredeti angol kifejezésekre vonatkozik, a magyar fordításban ez nem mindig jelenik meg.)
A történet a Játéktéren (angolul stage, azaz színpad) játszódik, a program a szereplőket irányítja, akik különféle jelmezeket viselhetnek. A szereplők a feladataik (angolul script, azaz forgatókönyv) alapján cselekszenek.

Mire lesz szükség?

Ha el akarod kezdeni a programozást a Scratch-ben, mindenképpen szükséged lesz a Scratch programnyelvre. A Scratch oldalát itt találod. Sajnos az oldaluk csak részben jelenik meg magyarul, de fent a kék menüsorban magyar menüpontokat látsz, ha a böngésződ alapbeállítása magyar. Ha nem magyarul jelenik meg, akkor görgess le az oldal aljára és a nyelvválasztóban válaszd ki a magyar nyelvet.

Ahhoz, hogy elkezdj programozni, elegendő ellátogatni a Scratch weboldalára, és az Alkoss gombra kattintva azonnal elkezdhetsz programozni, de így nem tudod elmenteni és megosztani a munkádat. Ha regisztrálsz is a jobb fent található Regisztrálj gombra kattintva, akkor elmentheted és megoszthatod az alkotásaidat másokkal. A regisztrációhoz kérj meg egy felnőttet, hogy segítsen.

Még akarok ilyeneket!

scratch_b1.jpgA blog menüjében találsz néhány hasznos linket, ahol további érdekességeket olvashatsz a Scratch-ről. Ha pedig könyvben is szeretnél olvasni a programozásról, vagy szeretnél más játékokat is készíteni, szerezd be a Scratch játékprogramokról szóló könyvet.