Itt a Scratch 3.0!

fej.jpgMegjel3_1.jpgent a gyerekeknek szánt Scratch programnyelv legújabb változata, újabb lehetőségekkel, parancsokkal és bővítményekkel.

 

Mi is az a Scratch?

 

A Scratch olyan programnyelv, amelyet elsősorban gyerekek és kezdők számára hoztak létre, hogy könnyen és barátságos környezetben ismerkedhessenek meg a programozás alapjaival. A legtöbb programnyelvvel ellentétben, mint például a Python vagy a JavaScript, a Scratch programnyelven nem kell kódsorokat gépelni, itt színes blokkokból lehet összerakni a programot, akárcsak egy kirakósjátékot. További előnye, hogy magyarul is elérhető, és mindemellett teljesen ingyenes.

A Scratch leginkább játékprogramok készítésére alkalmas, úgy fejlesztették ki, hogy könnyen megtanulható legyen és egyszerűen lehessen a segítségével látványos és érdekes játékprogramokat készíteni. A Scratch rendszere hasonlít egy színházhoz. A benne szereplő elnevezések mind valamilyen színházi kifejezésből származnak. (Pontosabban ez az eredeti angol kifejezésekre vonatkozik, a magyar fordításban nem mindig jelenik meg.) A történet a Játéktéren (angolul stage, azaz színpad) játszódik, a program a szereplőket irányítja, akik különféle jelmezeket viselhetnek. A szereplők a feladataik (angolul script, azaz forgatókönyv) alapján cselekszenek.

Az MIT által fejlesztett projekt már egy ideje létezik és elérhető a fejlesztő honlapján (https://scratch.mit.edu/), 2019. január 2-án azonban megjelent a legújabb verziója.

 

Az új verzió

 

A leginkább szembeötlő változás a kezelőfelületen történt, némileg átszabták a megjelenést, és nagyobb, könnyebben kezelhető blokkokat terveztek, elsősorban a táblagépek és hasonló érintőképernyős eszközök (például Chromebook vagy Windows Surface) felhasználóira gondolva.

3_2.jpg

Bár az egyes elemek kinézete némileg eltér a korábbitól, máshol is találjuk őket, ugyanakkor a lényeg nem változott: ugyanazokkal a parancsokkal és programblokkokkal dolgozhatunk ezután is.

A másik, legalább ennyire lényeges változás már a háttérben zajlott: míg a korábbi változat a Flash technológiát használta, az új verzió már HTML 5-ös, így minden modern böngésző közvetlenül támogatja, és minden népszerű platformon akadálytalanul működik. Természetesen a korábban elkészített programok is zökkenőmentesen futnak az új környezetben.

 

Bővítmények és új blokkok

 

Az új változat talán kevésbé látványos, de a jövőbeni fejlődés szempontjából legalább ennyire fontos újdonsága a bővítmények használata. Bár korábban is nyílt erre mód, mostantól sokkal egyszerűbben és könnyebben hozzáférhetők a felhasználói felület bal alsó sarkában található Bővítmények hozzáadása gomb segítségével.

Aki már kísérletezett a Sctach-csel korábban, észreveheti, hogy a tollal kapcsolatos és a zenei parancsok eltűntek. Ezekkel lehetett szép és látványos rajzokat készíteni, illetve (virtuális) hangszereket megszólaltatni. Valójában nem tűntek el, csak átkerültek a bővítmények közé, így ha erre lenne szükségünk, előbb a bővítmények közül hozzá kell adjuk a toll blokkokat, és csak utána használhatjuk ezeket a parancsokat.

Tehát a fejlesztők nem vettek el semmit, minden, ami eddig elérhető volt, továbbra is megvan, legfeljebb máshol kell keresni. Ugyanakkor új lehetőségeket találunk a rajzoló felületen, a hanghatások között, valamint a szereplő- és háttérkönyvtárban.

A bővítmények ezen felül arra is jók, hogy a Scratch a külvilággal kommunikáljon. Így használhatjuk például a LEGO Mindstorms és LEGO WeDo blokkat játékok programozására, de ugyanígy megtaláljuk a Google automatikus fordítási lehetőségeit is a bővítményként választható blokkok között. És a fejlesztők ígérete szerint ez még nem minden, hiszen ilyen blokkokat a jövőben is fejlesztenek még.

 

Az új változat az induláskor is tud már magyarul, bár néhol még angolul jelennek meg egyes elemek, de biztos, hogy ez csak átmeneti, a jövőben a teljes felület elérhető lesz magyarul. Összességében szebb és jobb lett a Scratch, így talán még több gyereknek hozza meg a kedvet a programozás alapjainak megismeréséhez.